Liposuction ( Liposakşın ) Nedir?
Paylaş
AMELİYAT ADI: LİPOSUCTİON (YAĞ ALINMA OPERASYONU)
Vücudun belirli bir bölgesinde fazla miktarda depolanmış yağların alınarak, vücuda daha orantılı bir şekil kazandırılma operasyonudur. Yağlar ince kanüller kullanılarak vakum yardımıyla alınır. Ciltte sadece 3-4 mm kesiler yapılarak bu işlem gerçekleştirilir. Ergenlikten sonra vücuttaki yağ hücresi sayısı değişmez. Kişi kilo alırken yağlarının nerede daha fazla depolanacağı o bölgedeki yağ hücrelerin sayısına bağlıdır. Örneğin, bir kadının basenlerinde bir milyon yağ hücresi varsa ve ameliyat ile bu sayı üç yüz bine indirilirse, ileride ne kadar kilo alırsa alsın basen kontürü bozulmaz, hiçbir zaman ameliyat öncesi görüntüsüne geri dönmez. Kilo aldığında vücudu ile orantılı olarak kilo alır.
OPERASYON TEKNİKLERİ:
Bu tekniklerin detayını önümüzdeki hafta anlatacağım.
- Klasik liposuction
- Vaser Liposuction (ultrasonografik liposuctiıon)
- Lazer liposuction
- Power asistant liposuction
ANESTEZİ TÜRÜ: Genel, Lokal, Sedasyon
HASTANIN İSTEKLERİ VEYA ŞİKAYETLERİ:
- Bölgesel yağlanma
- Kilo alımına bağlı bacak iç yan bölgelerin birbirine sürtmesi,
- Orantısız yağlanmaya bağlı kendisine uygun kıyafet bulamama
- Vücutta şekil bozukluğu, lipodistrofi
İYİLEŞME SÜRECİ
- Operasyon sonrasında damardan verilen ağrı kesicilerle ve taburcu olduktan sonra ağızdan alınan ağrı kesicilerle hastanın ağrı çekmesi engellenir.
- Hasta ertesi gün taburcu olur
- Hastanın mesleği masa başı meslekse hasta işine 6-7 gün arasında dönebilir.
- Hasta en az 1 ay boyunca korse takmak zorundadır. 3. haftada kasa dayalı ağır işleri yapabilir. Ameliyat sonrası vücudun son halini alması yaklaşık 3-4- ay sürer.
- Hastaların en önemli postoperatif şikayetleri; ağrı, şişlik, morluk. Bu ödemin, morlukların geçmesi 2-3 haftayı alabilir.
- Bazen bu şikayetler oldukça uzun sürebilir. Kanüllerin oluşturduğu bu mekanik travma yağ dokusu kadar çevre dokuyu da etkilediği için (sinirler kan damarları konnektif doku) bu tür şikayetler maalesef liposuction işleminin kaçınılmaz sonucudur. Ultrasonografik liposuction da sinir ve damarlar zarar görmediği için iyileşme daha hızlı olacaktır.
- -Kesi izlerinin fark edilmesi zordur.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR
Kullanılmaması gereken ilaçlar :
- Apranaks, Voltaren, Vermidon gibi ağrı kesiciler
- Ağrı kesici gerektiğinde Minoset, Novalgin kullanılabilir.
- Ginseng, Ginko Biloba, CO-enzim Q gibi maddeler içeren multivitamin hapları,
- Yeşil çay, keten tohumu, kiraz sapı, domates çekirdeği gibi bitkisel ürünler ve tüm zayıflama ürünlerinin tüketimi 7 gün önce durdurulmalıdır.
- Şeker hastalığı olan, ciddi kalp yada akciğer sorunu yaşayan ve dolaşım problemi olan bireylere yapılması tavsiye edilmez. Yakın bir geçmişte, liposuction yapılacak bölgeden başka bir ameliyat olmuş kişiler için de önerilmez.
Karşılaşılabilecek Durumlar :
- Emboli : Halk arasında pıhtı atması olarakda bilinir. En sıkıntılı komplikasyonlardan biridir. Erken hareketlendirme, varis corabı, pnomatik uygulama ve cleaxan verilerek emboli önlemi alınır.
- Şekil renk bozukluğu : Yapılan bölgelerde dalgalanma, kararma, asimetri oluşabilir. Yapılan cerrahinin kalitesine bağlı olabildiği gibi, hastanın vücut anatomik yapısına, yağların farklı bölgedeki parçalanma oranlarına , deriye renk veren melanin hücrelerindeki fazla aktiviteye bağlı olabilir.
- Seroma : Hastada liposuction sonrası vücutta oluşan boşluklar da serum suyu birikir. Korse kullanarak vücuttaki ölü boşluklar kapatılır. Serum birikmesi engellenir.
*** Liposuction bir kilo verme metodu değildir. Vücut şekillendirme yöntemidir.***