Yanık Tedavisi ve Estetiği
Paylaş
YANIKLAR
Yanıklar; ısı, güneş, elektrik ya da çeşitli kimyasallara maruz kalma sonucunda oluşan doku hasarlarıdır. Yanıklar derinliğine ve boyutlarına göre hastanın hayatını etkiler. Evde günlük yapılan pansumanlarla geçen yanıklardan hastanın hayatını kaybedebileceği ölümle sonuçlanabilecek yanıklara kadar geniş bir skala da yanıklar sonuçlanabilir. Yanıkta en önemli komponent yanığın derinliğidir. Yanıklar :
1. derece yanık: Bu küçük yanık tipi, sadece cildin dış tabakasını (epidermis) etkiler. Kızarıklık ve ağrıya neden olabilir.
2. derece yanık: Bu tür yanıklar hem epidermisi, hem de ikinci deri tabakasını (dermis) etkiler. Şişmeye, kırmızı, beyaz veya lekeli cilde neden olabilir. Kabarcıklar gelişebilir ve ağrı şiddetli olabilir. Derin ikinci derece yanıklar, yara izine neden olabilir.
3. derece yanık: Bilindiği gibi cildin altında bir yağ tabakası bulunmaktadır. Bu tip yanıklarda yanığın etkisi cildi de aşarak bu yağ tabakasına ulaşır. Cilt kösele görüntüsüne bürünür. Üçüncü derece yanıklar, sinirleri yok ederek bölgede hissizliğe ya da uyuşmaya neden olabilir. Acil tıbbi müdahale gerektirir.
4. derece yanıklar: Kemik ve eklemlere kadar işleyen yanıklardır. Acil tıbbi müdahale gerektirir
Aynı zamanda yanığın genişliğide önemlidir. %10 u geçen yanıklarda damardan sıvı tedavisine başlanmalıdır. Yatış gerektirir.
YANIKLARDA ACİL MÜDAHALE NASIL YAPILIR
Sıcak su yanıklarında, çay kahve, süt hasta hemen çeşme suyunun altına tutun suyun hafif soğuk olması yeterlidir. Yanık olan bölgeye buz koymayın, aleovera veya yumurta akı gibi şeyler sürmeyin. Zaten cilt yanıktan dolayı zarar gördüğü için normalde cilde yararlı olan şeylerde zarar verebilir. Suyun altına tuttuktan sonra evde yanık kremi varsa sürebilirsiniz yoksa ıslak bir bez ile üzerini örtün en yakın sağlı kuruluşuna gidin. Eğer yanık asit yanığı ise hemen asitle temas eden giyecekleri çıkartın en az 10 dakika suyun altında yıkayın. Yanık kimyasal bir yanıksa yani toz şekilde ise cilde değmiş ve cildi tahriş etmişse kesinlikle su ile yıkamayın su kimyasalı daha aktif hale getirip cildi daha fazla yakabilir. Hasta kapalı bir ortamda yanmışsa akciğerleri de yanmış olabilir. Böyle bir durumda acil olarak hastanın hastaneye götürülmesi gerekir. Hasta bir dakika önce gayet iyi olduğunu rahat rahat konuştuğunu acı çekmediğini söyleyebilir ama hastanın durumu bir anda kötüleşebilir. O yüzden hastanın acil olarak en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi gerekir. Geniş 2. ve 3. derece yanıklarda da bu durum olabilir. Hastaya ilk müdahaleyi yaptıktan sonra en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi yanık tedavisi için esastır.
Klasik evde oluşan ufak yanıklarda bir hafta boyunca kapalı sonra açık şekilde günlük pansuman yapıldıktan sonra yanıkların büyük bölümü iyileşir. Yanığın boyutunun %5 geçtiği durumlarda hastayı hastaneye götürmek gerekmektedir. Hastanın avuç içi vücut yüzeyinin %1 olarak değerlendirilerek yanık yüzdesini bulabilirsiniz.